Autor Wątek: Co zrobić by zwiększyć popularność  (Przeczytany 4533 razy)

Rafal75

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Młody Samurai
Co zrobić by zwiększyć popularność
« dnia: 2014-01-02, 20:28 »
Tak jak w tytule. Nie wiem czy był poruszany ten wątek ale może warto się nad tym zastanowić.
Jestem tu nowy, trochę poczytałem na sucho instrukcję (czekam na MoH), pooglądałem tutorial na Y,  ale już teraz wiem że gra jest świetna, z niesamowitym klimatem i świetnymi artami... Do tego wszystkiego jest zorganizowana rywalizacja.
Ja sam trafiłem trochę przypadkiem na L5R i na to forum... poświęciłem trochę czasu aby Was znaleźć... Ale warto było!
"wybór mniejszego zła wciąż jest wyborem zła"
A Game of Thrones LCG
Legend of the Five Rings CCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: Co zrobić by zwiększyć popularność
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-01-02, 21:19 »
ale już teraz wiem że gra jest świetna, z niesamowitym klimatem i świetnymi artami... poświęciłem trochę czasu aby Was znaleźć... Ale warto było!

aha, a jeszcze nie widziałeś turnieju międzymiastowego. Tam się dopiero dzieje, niektórzy nawet pamiętają z kim grali.  ;)

* * * * * * *
Myślę, że to też jest trochę problem. L5R to gra starych ludzi, większości już się nie chce. Tak jest dobrze.
Gramy, gadamy, świetnie się bawimy. A reszta? No cóż, jak nie gra to ich problem. Coś w tym stety, lub niestety jest.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-01-02, 21:53 »
Moim skromnym zdaniem, z perspektywy nowego gracza gra wydaje się strasznie trudna co bardzo zniechęca. Ja próbowałem namówić paru kolegów, a to z klasy, a to stądtamtąd na legendę i problem pojawiał się w tym, że od razu założyli sobie że skoro gra jest bardziej skomplikowana od medżyka to nie ogarną, przez co po pierwszej przeprowadzonej bitwie, doszli do wniosku, że to nie to. Teraz jak Ivory wchodzi, wprowadzanie nowych może być łatwiejsze, ze względu na objaśnienia keywordów, ładny rulebook i ogarnięte fazy gry. Co nie zmienia jednak faktu, że i tak część ludzi zostanie przy łojącychmózgkarciankach(czyt. MtG), zamiast brać się za coś co wymaga czegoś więcej niż brania karty z góry decku i wstawiania jej na stół.

L5R to gra starych ludzi
Ma rację.
I can swim.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-01-02, 22:35 »
L5R to gra starych ludzi
Ma rację.

Napisał "Młody"  ;)

Moim skromnym zdaniem, z perspektywy nowego gracza gra wydaje się strasznie trudna co bardzo zniechęca. Ja próbowałem namówić paru kolegów, a to z klasy, a to stądtamtąd na legendę i problem pojawiał się w tym, że od razu założyli sobie że skoro gra jest bardziej skomplikowana od medżyka to nie ogarną, przez co po pierwszej przeprowadzonej bitwie, doszli do wniosku, że to nie to. Teraz jak Ivory wchodzi, wprowadzanie nowych może być łatwiejsze, ze względu na objaśnienia keywordów, ładny rulebook i ogarnięte fazy gry. Co nie zmienia jednak faktu, że i tak część ludzi zostanie przy łojącychmózgkarciankach(czyt. MtG), zamiast brać się za coś co wymaga czegoś więcej niż brania karty z góry decku i wstawiania jej na stół.

To też racja. Gra jest trudna, trzeba włożyć sporo wysiłku by się w niej odnaleźć. Gdy się to udaje i zaczyna być nieźle spotykasz weterana i facet "oszukuje Ciebie na potęgę". Gra w zupełnie inną grę, wszystko robi nie tak jak w podręczniku. Jego deck nie przypomina niczego co widziałeś  a akcje zakrzywiają czasoprzestrzeń. Nagle okazuje się, że przejście do zaawansowanej gry jest kolejnym niełatwym doświadczeniem.  Uwierz mi napatrzyliśmy się już jak odpadają kolejni "nowi" zapaleńcy.
Po jakimś czasie to powszednieje i z niejakim zainteresowaniem obserwujemy kolejnych. Może w niektórych młodych (na szczęście tacy też są) zapału jest nieco więcej.
To wcale nie znaczy, że z radością nie witamy kolejnych, bo czymże byłaby gra bez nowych wyzwań. Wiemy doskonale, że aby istnieć musimy się "rozmnażać".
Hitomi Monroouke

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-01-02, 23:24 »
Pewnie wszystko co tu piszecie jest racją.
Ale to że gra wymaga trochę większego myślenia, to powinno być jej zaletą i  pewnie jest. Problem leży, wydaje mi się w promocji samej gry. Jestem z Wrocławia i dalej nie mogę ogarnąć faktu że nie mogę sobie wejść do sklepu z grami i kupić L5R...
Jest scena turniejowa w Polsce, gra jest na poziomie cenowym chyba nawet niższym od MTG (chodzi mi o cenę złożonego decka), a tu cisza, brak...
A Game of Thrones LCG

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-01-02, 23:30 »
Myślę, że to też jest trochę problem. L5R to gra starych ludzi, większości już się nie chce. Tak jest dobrze.
Gramy, gadamy, świetnie się bawimy. A reszta? No cóż, jak nie gra to ich problem. Coś w tym stety, lub niestety jest.
To już wiem dlaczego mnie zainteresowała ;)
A Game of Thrones LCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-01-02, 23:35 »
Pamiętaj o tym, że sprzedaje się to... co się sprzedaje.
Kto i w jakim wieku gra w MtG? Dlaczego gra właśnie w MtG?
Spodziewasz się, że wielu fanów tej karcianki wejdzie z butami właśnie do L5R?
I masz rację, tyle, że aby tak się stało muszą do pewnych rzeczy...hmmm dojrzeć.
MtG jest sławne, w MtG gra się z kumplami, w MtG gra się bo tam jest kasa. Za karty, za nagrody.
W L5R gra się dla frajdy, dla zabawy, dla towarzystwa. To jak cygaro ze szklanką koniaku w głębokim fotelu.  :P

To już wiem dlaczego mnie zainteresowała ;)

No jeśli cyfra w Twoim nicku to końcówka daty urodzenia to..  no cóż pasujesz ;)
Hitomi Monroouke

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-01-02, 23:47 »
I masz rację, tyle, że aby tak się stało muszą do pewnych rzeczy...hmmm dojrzeć.
MtG jest sławne, w MtG gra się z kumplami, w MtG gra się bo tam jest kasa. Za karty, za nagrody.
W L5R gra się dla frajdy, dla zabawy, dla towarzystwa. To jak cygaro ze szklanką koniaku w głębokim fotelu.  :P
Tak, zgadzam się, ale jak coś może się sprzedać jak nie ma tego na półce...?
I nie chodzi mi tylko o MTG, bo tu akurat trudno będzie dorównać popularnością, ale jest mnóstwo karcianek, są na półkach sklepowych a L5R brak...
No jeśli cyfra w Twoim nicku to końcówka daty urodzenia to..  no cóż pasujesz ;)
Złoty wiek ;)
A Game of Thrones LCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-01-02, 23:56 »
Tak, zgadzam się, ale jak coś może się sprzedać jak nie ma tego na półce...?
I nie chodzi mi tylko o MTG, bo tu akurat trudno będzie dorównać popularnością, ale jest mnóstwo karcianek, są na półkach sklepowych a L5R brak...

Wiesz co, to jest bardziej złożony problem.
Buster do MtG kosztuje... powiedzmy 16 złotych, przychodzi mama i kupuje.
Nie wie z czy to się je i jak to się kupuje. To cena świętego spokoju, nabyta łatwo i przyjemnie w sklepie.
Nie da się tak samo sprzedać kart do L5R, "stary" wyjadacz kupi sobie karty w stanach i wykombinuje sposób na paczkę.
Bustery i startery nie zejdą, sklep ich więcej nie zamówi. Sprzedawał będzie karciankę z której ma profit (marżę).
Po co ma się siłować z L5R, w którym to te cholerne dziady jeżdżą po europie, wygrywają turnieje i zalewają rynek tanimi kartami z nagród.
Nigdy nie wiadomo kiedy trzeba kupić, kiedy lepiej tego nie robić. I znowu bustery zalegają na półkach.
To nie przypadek, że jedyne sklepy, które prowadzą sprzedaż (z powodzeniem) kierowane są przez aktywnych graczy.
Hitomi Monroouke

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-01-02, 23:57 »
Weź już Hitomi pierdoł nie opowiadaj.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-01-02, 23:58 »
Weź już Hitomi pierdoł nie opowiadaj.

A precyzyjniej ?
Hitomi Monroouke

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-01-03, 00:06 »
Bo opowiadasz o graniu 13-latków przy kuchennym stole.

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-01-03, 00:07 »
Gdyby były w sklepach boostery, startery itp. do L5R to by nie kupowali? dalej zamawialiby w USA? Kombinowali z przesyłką?
Myślę ze nie... A to by napędzało  sprzedaż, zysk itp.
A Game of Thrones LCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-01-03, 00:13 »

Eeee... ?

Gdyby były w sklepach boostery, startery itp. do L5R to by nie kupowali? dalej zamawialiby w USA? Kombinowali z przesyłką?
Myślę ze nie... A to by napędzało  sprzedaż, zysk itp.

To już było. Ile możesz dać zarobić sklepowi? 50%? 60%?
Kiedy jest granica kiedy staje się to nieopłacalne z powodów... nazwijmy to etycznych.
W pewnym momencie mówisz dość, idziesz do sklepu, składasz propozycję.
On oczywiście odrzuca (doświadczenie), bo przecież wie lepiej i musi zarabiać, więc drogi się rozchodzą.
Hitomi Monroouke

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-01-03, 00:19 »
Tu już trochę przesadziłeś
A Game of Thrones LCG

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #15 dnia: 2014-01-03, 00:22 »

Eeee... ?

Co jest dla ciebie za trudne? Grałem 10 lat w MTG. Gdybym nie zrobił przerwy zrobiłbym w końcu egzamin sędziowski. Wiesz w czym L5R jest lepsze? W niczym. Więc nie dorabiaj sobie ideologi

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #16 dnia: 2014-01-03, 00:27 »

Co jest dla ciebie za trudne? Grałem 10 lat w MTG. Gdybym nie zrobił przerwy zrobiłbym w końcu egzamin sędziowski. Wiesz w czym L5R jest lepsze? W niczym.
Tu nie chodzi o to co jest lepsze a co gorsze, ale o to co jest popularniejsze. Może cos w tym jest: "gram w MTG bo jest cool".
A Game of Thrones LCG

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #17 dnia: 2014-01-03, 00:29 »
A nie grasz bo masz z kim grać? To nie pasjans

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #18 dnia: 2014-01-03, 00:30 »
Tu już trochę przesadziłeś

Być może. Ale nie sądzę abym przegiął jakoś znacznie.
Coś musi w tym być, jeśli jeden sklep próbuje wcisnąć mi buster za 16-18 złotych, podczas gdy inny "zadowala się" sumą 10-11zł.

Eeee... ?
Co jest dla ciebie za trudne? Grałem 10 lat w MTG. Gdybym nie zrobił przerwy zrobiłbym w końcu egzamin sędziowski. Wiesz w czym L5R jest lepsze? W niczym. Więc nie dorabiaj sobie ideologi

Masz prawo do takiej oceny, ja mam do swojej.
Wybacz, ale znacznie częściej spotkałem się z opinią podobną do mojej, niż do Twojej. Przy swojej więc pozostanę.
Co wcale nie znaczy, że MtG jest karcianką z piekła rodem i dla debili. Nie o tym zupełnie pisałem.
Hitomi Monroouke

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #19 dnia: 2014-01-03, 02:54 »
Hitomi poniękąd ma rację. W niektórych sklepach z grami nie znajdziesz L5R z tego powodu, że:
a) sklep kupił kiedyś boostery+startery ale się nie sprzedały,
b) sklep nigdy o legendzie nie słyszał.
MtG jest NIESTETY strasznie popularny ze względu na prostotę zasad, więc dzieciaki poproszą rodziców "mamo mamo kup mi bustel do medzika", a ta dla spokoju to zrobi i ma problem z głowy. Ja nie wiem jak, ale jakoś ogarnąłem mechanikę Legendy i gram już w to dobrych 5-6 lat, z przerwami, ale gram. Tak jak pisałem wcześniej, L jest zbyt skomplikowana w porównaniu do MtGa czy WoWa żeby trafić do większości możliwych odbiorców, którymi stety/niestety są ludzie młodsi ode mnie czyli 12-16 lat. Znam pare przypadków gdzie jakoś bo jakoś ale udało mi się przeciągnąć medżikowca na jasną stronę mocy, widać było że jakoś mu idzie, ale na dłuższą metę to nie szło.
I can swim.