Autor Wątek: Victory Trought Deference  (Przeczytany 13583 razy)

szKRABig

• Crab Clan
  • experienced Personality
  • *
Odp: Victory Trought Deference
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-08-20, 12:42 »
O szmata... To zwałowałem :)
przyznam że jestem w szoku  :-*

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-08-20, 22:03 »
Jeden lokalny turniej i pierdyliard użyć. Przykładowo "Nie jesteś scoutem, siorbnę kartę, wyjeżdżaj z fejworu, nie interesuje mnie, że chcesz wrócić z senseia". Udało mi się też wygrać tym pojedynek, for additional lulz.

Mieliśmy zagwozdkę z keywordem "Kensai":
Kensai: Może podłączyć dwa majchry
Majcher: Można mieć tylko jeden majcher

Wobec nieobecności tematu na forum rulzowym, zarulowaliśmy sobie, że jak tym oberwie obwieszony kensai, to jeden majcher musi odrzucić.
Jak myślicie?

EDIT: Dla jasności:

Weapon: A Personality can have only one Weapon Item attached. Exception: See Kensai, p. 55.
Kensai: A Kensai Personality can attach two Weapons if neither of them is Two-handed. See Weapon (p. 63) and Two-Handed (p. 62).

No i teraz rozbijamy się o interpretację angielskiego sformułowania "can have unly one Weapon Item attached". Czy to oznacza - może mieć tylko jedną broń podłączoną, czy można podłączyć tylko jedną broń? Ta pierwsza interpretacja sugeruje ciągłe sprawdzanie tego stanu, ta druga zaś sugeruje, że sprawdzanie następuje jedynie w momencie podłączania.

Myślę, że tutaj będzie tyle intepretacji, ilu ludzi, więc ostatecznie pewnie będzie musiała wypowiedzieć się RJ. Odnośnie Twojego pytania, Chmielu, to akurat odpowiedź na nie jest bardzo prosta: to zdanie oznacza, że "można mieć podłączoną tylko jedną broń" - 'to have something attached' oznacza w tym przypadku stan, a nie proces. Dodatkowo, za tym, że należałoby odrzucić broń, przemawiałoby to, że po wyjaśnieniu keywordu, który wprost mówi o stanie (czyli weaponu), mamy odwołanie do keywordu 'kensai'.

Ja osobiście zastanawiałbym się nad sformułowaniem "A Kensai Personality can attach two Weapons if neither of them is Two-handed", ponieważ w języku angielskim oznaczałoby ono zazwyczaj oczywiście to, że kensai może podłączyć dwie bronie (proces - restriction sprawdzmy tylko w momencie podłączania), ale można je również interpretować w ten sposób, że kensai może mieć podłączone dwie bronie (stan - jak spada kensai, odrzuacamy broń). Weźmy przykład takiego opisu: "In the Polish army, there are three types of infantry soldiers: snipers, assault troops and cowards. Snipers equip a rifle and a special knife (stan, nie czynność!) which cowards are not allowed to carry (stan)". Albo: "A typical aircraft carries 300 people (stan), but Airbus can carry 500 (również stan)". Pytanie więc, czy, pisząc zasady, RJ użyła sformułowania 'can attach' w sensie procesu, czy stanu...

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-08-20, 23:42 »
Stan jest w L5R, jak i w języku codziennym, wyrażany raczej Present Perfectem i brzmiałoby to wówczas "a Kensai Personality may have two weapons attached". Poza tym jak świat światem w legendzie nigdy attache nie spadały w otchłań Hadesu kiedy postać przestała spełniać warunki ich posiadania (chyba, że tekst karty mówił inaczej, ale wówczas widniał na karcie wyraźny trait rozwalający ją, gdy zaszły takie, a takie warunki). Tak czy inaczej nie widzę możliwości, by zabranie komuś kensaia jakkolwiek wpływało na jego attache.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-08-21, 00:37 »
Stan jest w L5R, jak i w języku codziennym, wyrażany raczej Present Perfectem i brzmiałoby to wówczas "a Kensai Personality may have two weapons attached". Poza tym jak świat światem w legendzie nigdy attache nie spadały w otchłań Hadesu kiedy postać przestała spełniać warunki ich posiadania (chyba, że tekst karty mówił inaczej, ale wówczas widniał na karcie wyraźny trait rozwalający ją, gdy zaszły takie, a takie warunki). Tak czy inaczej nie widzę możliwości, by zabranie komuś kensaia jakkolwiek wpływało na jego attache.

Tak, dlatego napisałem w swoim poście "zazwyczaj".

A na marginesie, to nie jest present perfect ;) "Attached" w Twoim przykładzie to 'past participle'  :)

Tak czy inaczej, ja uważam, że ktoś powinien o to zapytać AEG i wkelić do link oficjalnej odpowiedzi rulez boyów.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-08-21, 09:56 »
Do tej pory kensaj (i szugas, i paru goblinów) mieli opisane jak się podłącza extra stuff, a nie jak się zachowuje extra stuff. Czyli jak już podłączysz attach, to wisi, nawet jak posiadacz dwóch broni/czara przestanie być kensajem/szugasem.  Nie pamiętam poprzednich wordingów tych zasad, ale sądzę, że taką interpretację ruleboyzi będą interpretować nawet, jak coś przypadkowo namieszali w wordingu comprehensive. Zastrzeżenie : ex-kensai może nadal korzystać ze swoich dwóch broni, bo kensaj mówi tylko o podłączaniu. Ale ex-shugas nie może czarować, bo shugasowanie to podłączanie oraz korzystanie.

sadze ze taka bedzie interpretacja RJ
chyba ze beda mieli lepszy dzien/lepszy stuff za soba to kto wie.

a karta jest zdrowo poryta. jak gram nakedem to mi zwisa i dynda- w lwie na dyscypliny nie ma pieniedzy (chociaz rozwiazuja slaby draw), zdolnosci sa po byku.
ale grajac jakims deckiem na pokombinowaniu to masakra. o yeah, jestem wrozka, mam 3-4 spelle, zrobie ci kuku....1 karta i ma sie warzywo w tej turze.

Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-08-21, 10:32 »
Ależ oczywiście, że warto zapytać na rules forum... jak tylko forum zacznie działać.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-08-21, 10:36 »
Samo forum działa, tylko żaden temat nie ^^

a karta jest zdrowo poryta. jak gram nakedem to mi zwisa i dynda- w lwie na dyscypliny nie ma pieniedzy (chociaz rozwiazuja slaby draw), zdolnosci sa po byku.
ale grajac jakims deckiem na pokombinowaniu to masakra. o yeah, jestem wrozka, mam 3-4 spelle, zrobie ci kuku....1 karta i ma sie warzywo w tej turze.
A, że najskuteczniejsze i najpopularniejsze decki w EE to właśnie wariacje na temat nakedów (i to nie ważne czy military, honor czy dyhonor) to... no one cares, no one will play it. Dokładnie jak przy Purge of Fudoism, na które hamerykańscy forumowicze nadal biadolą i przeklinają, że nie da się grać spiderem - mimo, że karta zamiata dna klaserów od początku edycji.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 2014-08-21, 11:27 »
Huh? O co chodzi z niedziałaniem forum?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2014-08-21, 11:48 »
No Alderacowe trochę popsute jest już drugi dzień.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #29 dnia: 2014-08-21, 11:56 »
No Alderacowe trochę popsute jest już drugi dzień.

Dziala w kratke.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #30 dnia: 2014-08-22, 10:58 »
jak to się combi z

trait z Ward of Air? neguje czy nie?

Guidance in War? - spadają wszystkie extrasy z inwesta?
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2014-08-22, 11:23 »
jak to się combi z

trait z Ward of Air? neguje czy nie?

trait zaczyna sie od Before this Shugenja-> jak przestałeś byc wrozka to dalszej czesci mozesz nie czytac.

Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2014-08-22, 13:38 »
W przypadku wordingu WoA quasu ma rację, ale generalnie, jeszcze w EE traity na spellach podłączonych pod non-shuenje działały normalnie. Spelle miały restrykcję tylko w kwestii odpalania ich abilitek - tylko nie wiem czy IvE tego nie zmieniło, bo o ile pamiętam to przypominałki o shugenjy mówią: may attach and cast spells, co znaczy "cast" wie zapewne tylko BR.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2014-08-22, 14:05 »
Chord- ale ten trait dziala normalnie; Victory tego nie blokuje w zaden sposob.
wiec jezeli na spellu bylby trait +2F to prosze bardzo.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #34 dnia: 2014-08-26, 12:23 »
czyli? ;-)

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2014-08-26, 12:28 »
Czyli quas miesza.
Rulebook nie ingeruje w treść tarita na Ward of Air - więc można powiedzieć, że trait działa normalnie.
Ale sam tekst traitu zakłada, że twoje postać jest shugasem, więc jeśli zdejmiesz z niej ten keyword nie można ztriggerować traitu, ale to nie mic wspólnego z mechniacznym działaniem Shugenja, tylko wynika z wordingu WoA.

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #36 dnia: 2014-08-26, 12:38 »
Czyli quas miesza.
Rulebook nie ingeruje w treść tarita na Ward of Air - więc można powiedzieć, że trait działa normalnie.
Ale sam tekst traitu zakłada, że twoje postać jest shugasem, więc jeśli zdejmiesz z niej ten keyword nie można ztriggerować traitu, ale to nie mic wspólnego z mechniacznym działaniem Shugenja, tylko wynika z wordingu WoA.

Dokladnie, jak w spellu jest napisane "blabla this shugenja bla bla" jak stracisz trait wrozki to juz nie dziala np ward of air .
I tak Jabbi guidance in war nie daje Ci nic po tym jak zalapiesz Victory na wrozke, na kazdym invescie jest "this shugenja" ktorej juz nie masz :) , karta udupca shugenje koncertowo i przestan szukac dziury w calym :) . Jedyne co mozesz zrobic to napisac na forum alderaca do RJ zeby sie ustosunkowali i liczyc na cud. Ale jak do kompletu napisza ze investy z takiego guidance in war tez spadaja na zawsze to karta do erraty :D .
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2014-08-26, 13:31 »
Gali, karta koncertowo udupia nie tylko wrozki (choc to najbardziej widowiskowy przyklad)
bardziej gupia karta jaka mogliby wydac to cos w desen JEV

mieszajac dalej-> trait spella moze zadzialac o ile nie odnosi sie do "Shugenja"

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #38 dnia: 2014-08-26, 14:19 »
Na guidance in war jest: This Spell's Invest effects last while it remains attached to the Shugenja.
Jak usuniesz z postaci shugenja, to jak na moje te investy właśnie przestały działać ;P
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2014-08-26, 16:30 »
Ale wcześniej był gdzieś ruling, że karta pamięta koszt po inveście (to było przy pytaniu o kradnięcie z unsettlinga).
więc imho jak tylko wraca keyword shugenja, to spell sobie przypomina efekty

będę bardzo nieszczęśliwy jeśli wywalam 10 golda w piach
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo