Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
O szmata... To zwałowałem
Jeden lokalny turniej i pierdyliard użyć. Przykładowo "Nie jesteś scoutem, siorbnę kartę, wyjeżdżaj z fejworu, nie interesuje mnie, że chcesz wrócić z senseia". Udało mi się też wygrać tym pojedynek, for additional lulz. Mieliśmy zagwozdkę z keywordem "Kensai":Kensai: Może podłączyć dwa majchryMajcher: Można mieć tylko jeden majcherWobec nieobecności tematu na forum rulzowym, zarulowaliśmy sobie, że jak tym oberwie obwieszony kensai, to jeden majcher musi odrzucić.Jak myślicie?EDIT: Dla jasności:Weapon: A Personality can have only one Weapon Item attached. Exception: See Kensai, p. 55. Kensai: A Kensai Personality can attach two Weapons if neither of them is Two-handed. See Weapon (p. 63) and Two-Handed (p. 62). No i teraz rozbijamy się o interpretację angielskiego sformułowania "can have unly one Weapon Item attached". Czy to oznacza - może mieć tylko jedną broń podłączoną, czy można podłączyć tylko jedną broń? Ta pierwsza interpretacja sugeruje ciągłe sprawdzanie tego stanu, ta druga zaś sugeruje, że sprawdzanie następuje jedynie w momencie podłączania.
Stan jest w L5R, jak i w języku codziennym, wyrażany raczej Present Perfectem i brzmiałoby to wówczas "a Kensai Personality may have two weapons attached". Poza tym jak świat światem w legendzie nigdy attache nie spadały w otchłań Hadesu kiedy postać przestała spełniać warunki ich posiadania (chyba, że tekst karty mówił inaczej, ale wówczas widniał na karcie wyraźny trait rozwalający ją, gdy zaszły takie, a takie warunki). Tak czy inaczej nie widzę możliwości, by zabranie komuś kensaia jakkolwiek wpływało na jego attache.
Do tej pory kensaj (i szugas, i paru goblinów) mieli opisane jak się podłącza extra stuff, a nie jak się zachowuje extra stuff. Czyli jak już podłączysz attach, to wisi, nawet jak posiadacz dwóch broni/czara przestanie być kensajem/szugasem. Nie pamiętam poprzednich wordingów tych zasad, ale sądzę, że taką interpretację ruleboyzi będą interpretować nawet, jak coś przypadkowo namieszali w wordingu comprehensive. Zastrzeżenie : ex-kensai może nadal korzystać ze swoich dwóch broni, bo kensaj mówi tylko o podłączaniu. Ale ex-shugas nie może czarować, bo shugasowanie to podłączanie oraz korzystanie.
a karta jest zdrowo poryta. jak gram nakedem to mi zwisa i dynda- w lwie na dyscypliny nie ma pieniedzy (chociaz rozwiazuja slaby draw), zdolnosci sa po byku.ale grajac jakims deckiem na pokombinowaniu to masakra. o yeah, jestem wrozka, mam 3-4 spelle, zrobie ci kuku....1 karta i ma sie warzywo w tej turze.
No Alderacowe trochę popsute jest już drugi dzień.
jak to się combi ztrait z Ward of Air? neguje czy nie?
Czyli quas miesza.Rulebook nie ingeruje w treść tarita na Ward of Air - więc można powiedzieć, że trait działa normalnie. Ale sam tekst traitu zakłada, że twoje postać jest shugasem, więc jeśli zdejmiesz z niej ten keyword nie można ztriggerować traitu, ale to nie mic wspólnego z mechniacznym działaniem Shugenja, tylko wynika z wordingu WoA.