Autor Wątek: Death at Koten - preview (strona oficjalna i nie tylko)  (Przeczytany 95954 razy)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Death at Koten - preview (strona oficjalna i nie tylko)
« Odpowiedź #420 dnia: 2009-05-05, 16:45 »
ja tez nie...
a nie, zaraz mamy mega mrocznie powolne i nic nie robiace poison tokeny ;)

jasne ze 1 token nic nie znaczy,ale po zalozeniu 2-3 to zaczyna sie robic pod gorke.
zreszta akcja zabij/kleknij postac z tokenem jest tez calkiem znosna.
poza tym na poczatku CE wszystko wyda sie slabe w porownaniu z SE
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #421 dnia: 2009-05-05, 20:03 »
a naval to fakt, troche zaczeli myslec, ze naval w samuraiu dawal praktycznei nieograniczone mozliwosci zagrania czegokolwiek (combo z purge the weakiem nie bylo slabe... najwyzej trudne do odpalenia) a teraz to postac bedzie musiala miec zdolnosc nadrukowana... ojejku naprawde straszne... mantisy nie beda mialy zawsze strike firsta... przykre...

Wole nie mieć navala i mieć dobre battle akcje na postaciach, niż navala mieć i nie mieć co z niego zrobić. Zerknij na postacie z navalem mantisowe, które mają CE bug - nie mają akcji, poza wyjątkami potwierdzającymi regułę. Zasadniczo jest jedna postać z navalem i dobrą akcją battle; Sunagawa. Ale on jest dobry pod wieloma względami po prostu. DT boi się dawania akcji+naval jak ognia, bo "może wymyślą jakieś kombo i znowu wszyscy będą jojdać, że mantis jest zgięty".

Co do komba z purge the weak - może w feniksach działa, ale grałem tym dość sporo w mantisie i jest jeden spory problem; wróżki mantisowe mają 2-3F przy kosztach 7-8 i wymaganiach honorowych 2 (startowe). 2F to zbyt mało, żeby jechać prowincje.

@Self-Appointed Prophet of Doom - ten uniqe będzie pewnie przeze mnie grany z przymusu i będzie robił tylko tyle, że jest samurai naval i daje naval. Po 1-2 dodatkach pewnie wyleci, bo pojawi się jakaś alternatywa.

Poza tym na kotei wrocław 2009 grałem commanderami ;p
no tam po tym jak na postaci się miało sprzatnij 3 postacie przeciwnika przed pierwsza akcja to każda akcja się wydaje slaba:)

A czy ja mówię, że chcę drugie moshi deathstar? Nie mówię, że ma być koleś naval 8/4 za 9golda który ma Battle: Zabij...

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #422 dnia: 2009-05-05, 20:45 »
bedzie taki, tylko za 12 jakos- nowy naizen po prostu
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #423 dnia: 2009-05-06, 01:49 »
Mhm, a przez całą edycję lew ma gościa który wciąga do bitwy i daje pierwszą akcję, dzięki której lew może wyciągnąć co mu się żywnie podoba z deku i zrobić z tą postacią cokolwiek. I to nie jest uniqe z kosztem 12 (11). Zresztą lew ma na postaciach niektórych dużo mniej kondycyjne kille niż RA jakie były dostępne w SE.

A przykładem fajnej postaci z navalem, która IMO jest dość dobrze wyważona jest Y. Daishiro - gość jest 4/4 za 8 z 3ph, ma poza navalem i samurajem grywalny (mniej czy bardziej, nie o to chodzi) trait - Magistrate i akcję, która nie usuwa przeciwnikowi obecność, ale robi dość sporą różnicę. Nie żeby się to grało z navala, ale to tylko dlatego, że można zagrać coś dobrego z ręki, bo pod koniec edycji jest w czym wybierać, albo grająć na EHP można zrobić cokolwiek. Z tymże EHP dało bardzo duże możliwości.

Mnie chodzi o to, że skoro boją się dawać postać z navalem, która będzie kosztować 8, mieć 4+ siły, nie mieć uniqe i mieć jakąś akcję, to robią takie rzeczy jak postacie 3/3 za 7 bez akcji. Można przecież zrobić coś jak Daishiro - gość z sensownym statline'em (chociaż 4 nie poraża jak na klan który może wygrać TYLKO militarnie), navalem, jakimś traitem i akcją, która może nie powala na kolana, ale daje opcje i nie usuwa przeciwnikowi obecności/nie kiwa go niekondycyjnie. Da się, tylko ktoś woli po prostu się nie wysilać i olać sprawę. Lepiej dać krejnom samonapędzające się honor deki, bo przecież zawsze można rzucić kartę "-5 do honoru" i (według nich) to załatwi sprawę, a oni będą mieć czyste sumienie.

EDIT:
Jak komuś mało, to polecam ten temat: http://www.kyuden-mantis.com/forum/viewtopic.php?t=2861
« Ostatnia zmiana: 2009-05-06, 02:01 by Geralt_Bialy_Wilk »

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #424 dnia: 2009-05-06, 12:09 »
Ja nie rozumiem tego narzekania... Jeszcze nie pokazali praktycznie nic z mietusa do CE a juz widac, ze beda mieli fajnie. Nie bedzie to navalowy pojazd jak w SE a raczej commander/RA z okazjonalnym navalem i ten typ wpasowuje sie tam genialnie (juz nie mowiac, ze za swoj koszt ma bardzo dobry statline i traity).
Time is precious. Waste it wisely.

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #425 dnia: 2009-05-06, 12:16 »
Każdy narzeka, że ma przejebane. Nawet Jednorożec, a ten przejebane to mieć dopiero będzie.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #426 dnia: 2009-05-06, 12:44 »
Każdy narzeka, że ma przejebane. Nawet Jednorożec, a ten przejebane to mieć dopiero będzie.

oby...
Shoju na prezydenta! :)

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #427 dnia: 2009-05-06, 13:46 »

oby...
Seconded.

A tak przy okazji to mówię, że nie każdy będzie miał przejebane bo dostałem objawienie i skorpy będą ruchać wszystko w oczy.

Przecież klan z takimi artami na postaciach nie może być słaby bo to by przeczyło zasadzie zachowania lansu-bałnsu.
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #428 dnia: 2009-05-06, 18:33 »
Noo, Geralt, rozwinąłeś skrzydła, powypominałeś Lwom.

Przypomnę tylko, że Lwie kille są następujące : Aoiko, Shigetoshi, Yoshino (3x uniq), Kameko, Misato, Yosa (RA), plus Ushio (śmiech na sali). Plus praktyczne zero zabijających attachów. "Ale wszystkie te postacie grają!" - a kto ma grać, banda blankowych gości z 1-2F ? Czy taktycy z 4F za 8G ?

Nie kompromituj się i nie porównuj tego z Mantisem, bo to nie jest już blues tylko wkurwianie admina.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #429 dnia: 2009-05-06, 19:06 »
To ja wymienie kille Dragonskie: Kei, Ishige i koniec listy :)

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #430 dnia: 2009-05-06, 19:09 »

Bo Fusami już się nie liczy? Najbardziej wkurwiający duel, na jaki trafiłem.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #431 dnia: 2009-05-06, 19:09 »

Co za dużo to nie zdrowo.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #432 dnia: 2009-05-06, 19:18 »
Sejmitar - to IMO i tak jest lepsze niż mantis, bo - strzelanie do deków honorowych mija się z celem, oni są i tak nastawieni na tracenie obecności, względnie mogą mieć Outer Walle/inne sztuczki. A RA za 4 militarnemu dekowi niewiele robi i o to się rozbija moje marudzenie, że mantis nie ma killi. Bo jak za killa chcesz uważać RA za 2, to spoko, mantis ma tego w pyte i jeszcze troche. Ja mówię o takich rzeczach jak T. Saya czy nawet Moshi Kiyomori (kiwa się i strzela za siłe wybranego mantisa w swojej armii) - to są dobre RA. I takie postacie bez navala to ja rozumiem - mają dobre koszty względem swoich akcji i statów. Takie w sam raz.

Takie małe info - mantis nie ma na żadnej postaci (AFAIK) SE legal akcji "zabij", poza RA. A o RA pisałem już wystarczająco długo. Ja nie marudzę, drogi Adminie, że mamy źle i w ogóle że jest źle, tylko marudzę, że można zrobić coś fajnego (jak wspomniany Daishiro, albo takie postacie jak Yoritomo Jera, albo Moshi Nakata), a robi się crap. I to nie tylko zielonym, innym też.

No i jak powiedział Okuma:
As said before : DT doesn't want naval to be useful anymore, they are slowly killing it so they don't get complaints of players that don't how to play saying playing against a Mantis is not fun.

Można zrobić coś, z czego zieloni gracze się ucieszą, a co jednocześnie nie sprowadzi się do sytuacji z końca lotusa, czy czegoś takiego jak szybki Chagi. Tylko po co? Lepiej się poopierdalać, skoro i tak ludzie karty kupią...

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #433 dnia: 2009-05-06, 19:51 »
Bo Fusami już się nie liczy? Najbardziej wkurwiający duel, na jaki trafiłem.

To nie kill, to odeslanie.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #434 dnia: 2009-05-06, 20:03 »
jeszcze atsushi jest, jak przeciwnik nie jest swinia i nie ma followerow. ale to nadal mniej niz ma lion, ktory zabija glownie akcjami i tyle... nie potrzebuje do tego postaci

@geralt- zgadzam sie- RA to nie zabijanie, on najwyzej oczyszcza przedpole z syfu... nikogo konkretnego nim nie zabijesz. dlatego wlasnie powinni dac mantisowi cos co tylko przeszkadza w navalu (bowy, obnizanie sily... bo ja wiem, nawet dyshonor) a nie ze wpadasz i zabijasz... wtedy naval bedzie przydatny a nie bedzie na niego marudzenia
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Kamil

• Unicorn Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #435 dnia: 2009-05-06, 20:15 »
A oto kille u konika Chagatai, Chen, Chai, Mi-ling, Soonshin przy czym każdy z nich ma dośc ciekawe warunki aha dragon ma chyba jescze Akio
« Ostatnia zmiana: 2009-05-06, 20:18 by Kamil »

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #436 dnia: 2009-05-06, 20:23 »
ch...FFG... fatycznie, nawet nim gram od pol roku i mniej wiecej raz na miesiac grania udaje mi sie odpalic jego zdolnosc... to moze byc powod dlaczego zapomnialem...  ;)
Mirumoto Breaker

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #437 dnia: 2009-05-06, 21:46 »
@geralt- zgadzam sie- RA to nie zabijanie, on najwyzej oczyszcza przedpole z syfu... nikogo konkretnego nim nie zabijesz. dlatego wlasnie powinni dac mantisowi cos co tylko przeszkadza w navalu (bowy, obnizanie sily... bo ja wiem, nawet dyshonor) a nie ze wpadasz i zabijasz... wtedy naval bedzie przydatny a nie bedzie na niego marudzenia

No i ktoś wreszcie zrozumiał o co mi chodzi... Jeżeli bow z navala, to coś jak Fushou, skoro mogę to zrobić przed obrońcą, to niech to nie będzie łatwe. I już. Kill - z navala okej, ale jakaś dobra akcja z ręki, nie z postaci.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #438 dnia: 2009-05-06, 22:09 »
tak naprawde to wszystko sie rozbije o jakosc postaci ktore dostaniecie... jak beda za drogie to chocby te akcje byly nawet sensowne to i tak kiszka... wszystko jest dobre co jest odpowiedno wycenione- nawet crap jest dobry jak jest tani... taka prawda
Mirumoto Breaker

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #439 dnia: 2009-05-07, 00:56 »
Geralt - z jednej strony, zazdrościsz Lwom ich 'niekondycyjnych killów'. Z drugiej strony - negujemy Ranged Attacki (czy też : RA 4 i gorsze) jako kille i uznajemy je za (by Breaker) oczyszczanie przedpola. Uwaga na marginesie : po takim zaostrzeniu nagle grupa 'zazdrosnych' Lwów maleje do 3 uniqów.

Jak dla mnie - czysty blues. Aha, za pomocą tej metody i jej pochodnych podejmuję się udowodnić wyższości dowolnego klanu nad innym w dowolnej dziedzinie. Na przykład, Lwy mają lepszych magistratów od (dowolny inny klan).
« Ostatnia zmiana: 2009-05-07, 01:09 by sejmitar »
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.